srijeda, 13. travnja 2011.

Pobijedite tremu!

Trema, strah i osjećaj nesigurnosti od javnog nastupa čest je problem kod mnogih ljudi. Neki pojedinci osjećaju konstantan strah, iako su javni nastupi, javno iznošenje vlastitog mišljenje i prezentiranje ideja dio njihove svakodnevnice.

Evo nekoliko savjeta kako pobijediti strah koji nas može uništiti u ključnom trenutku.

Koncentracija i kontrola

Mnogi ljudi već i prije istupanja u javnosti ne znaju svjesno odvojiti okolnosti na koje mogu i ne mogu utjecati.Zapitajte se čega se, na kraju krajeva, toliko bojite? Neka vas ne plaši nešto na što ionako ne možete utjecati, pa će i osjećaj straha i nesigurnosti kod vas postati manji. Vaša prezentacija je nešto na što morate misliti jer na njezinu kvalitetu možete utjecati, dok na reakciju publike definitivno ne možete.

Priprema je pola posla

Dobra priprema je neizbježna želite li svoju prezentaciju učiniti sjajnom. Sastavite govor koji trebate održati, istaknite osnovne ideje koje želite prezentirati, pomozite si upotrebom nove tehnologije da biste prezentaciju učinili zanimljivom, vizualizirajte svoju izvedbu i vježbajte. 

Govor tijela i samouvjerenost

Izvedite svoju prezentaciju pred ogledalom ili zamolite članove obitelji da vas poslušaju. Ako vježbate sami, pogledajte s vremena na vrijeme u ogledalo, obratite pažnju na položaj tijela, uspravite se i nasmiješite. Od članova obitelji ili prijatelja zatražite iskreno mišljenje o vašoj prezentaciji. Često sami nismo svjesni pogrešaka, pa je korisno imati osobu pokraj sebe koja će nam dobronamjernom sugestijom pomoći da poboljšamo cjelokupni dojam.

Vizualizacija

Ako mislite da ste samo vi strašljivi po pitanju javnih nastupa, jako se varate! Poznati su slučajevi velikih glumaca koji bi se prije izvedbe odvojili u kutu garderobe, sami i izolirani od ostatka glumačke ekipe, nervozno se boreći s preplavljujućim osjećajem treme. U takvim slučajevima, posegnite za tehnikama samoohrabrivanja, samomotivacije i upotrijebite neke od oblika vizualizacije. Neki primjeri mogu biti prilično zanimljivi: zamislite ljude u publici obučene u pidžame. Ako imate jaku tremu i bojite se negativnih komentara, možete zamisliti da se nalazite u nevidljivom balonu koji vas odvaja od publike. Najjednostavnije je da se uvjerite da su svi u publici vaši najvatreniji navijači koji jedva čekaju vašu prezentaciju da mogu pljeskati i oduševljeno vam klicati.

I na kraju ako i cijela vaša prezentacija pođe po zlu, nemojte odustajati, iskoristite takvu situaciju kao priliku za učenje, popravljanje pogrešaka i iskustvo koje vam može pomoći u budućnosti. 
Utješite se: '' Moja izvedba je bila briljantna, publika je bila totalna katastrofa!''

Više informacija o ovoj temi možete pročitati na:
http://www.e-kako.hr/posao/obrazovanje/kako-se-rijesiti-treme.html





1 komentar:

  1. ovo su veoma korisni savjeti, koji će mi itekako pomoći pri sljedećem prezentiranju. hvala!

    OdgovoriIzbriši