utorak, 12. travnja 2011.

Kako održati dobru prezentaciju?



Evo nekoliko savjeta kako održati dobru prezentaciju:

  • Kvalitetna priprema je ključ uspješno obavljenog posla. Prije nego krenete na osmišljavanje same prezentacije, morate se opskrbiti svim potrebnim informacijama.
  • U osmišljvanju same prezentacije posebnu pozornost dajte njezinoj formi Na samom početku prezentacije se predstavite i recite koja je vaša ulogu u poslu koji prezentirate. Vaša prezentacija mora imati uvod u temu, gdje ćete slušatelja upoznati s onim o čemu ćete govoriti i na taj način ga uvesti u temu. U središnjem dijelu ćete govoriti o samoj srži vaše teme pa mu pridajte posebnu važnost. Na kraju prezentacije zaključite sa rečenicom, dvije, te dajte mogućnost komunikacije. To znači da slušateljima obavezno trebate dati mogućnost da postave pitanja ako im nešto nije bilo jasno ili žele više doznati o temi.
  • Kada ste na papiru osmislili svoje prezentaciju, trebate je uvježbati. Poanta je u tome da prezentacija mora  izgledati poput razgovora, iako  govorite samo vi. Zbog toga je potrebno vježbati. Vježbajte pred svojim prijateljima, ukućanima ili pred ogledalom. Vježbajte tako dugo dok niste zadovoljni iznesenim.
  • Uspješna prezentacija je ona koja slušatelja informira o najvažnijim detaljima prezentiranog materijala, a nije mu ni u jednom trenutku naporna ili dosadna. To znači da treba pogoditi pravo vrijeme trajanja, kako prezentacija ne bi bila prekratka i preškrta informacijama, ili s druge strane toliko duga i opširna da slušatelj na kraju ni ne zna o čemu je slušao. Istraživanja pokazuju da je najefikasnije prvih 15 minuta nekog predavanja, jer sve iznad toga je ''pucanje u prazno'' zbog toga što slušatelju pada koncentracija. 
  • Držanje tijela puno govori o nama samima. Izbjegavajte poze kao što su vrpoljenje na mjestu, nervozno ispreplitanje prstiju ili naslanjanje na stol.Ovo su samo neki primjeri kojima svom slušatelju dajete do znanja da ste nervozni odnosno nezainteresirani za temu o kojoj govorite.Zauzmite odlučan stav i na taj način pokažite da ovladavate temom o kojoj govorite.
  • Ništa osim vaše teme ne smije zaokupljati pažnju vaših slušatelja, pa tako ni vaša odjeća. U obzir dolazi neupadljiva odjeća kao što je neki lijepi kostim sa pripadajućom košuljom. Izbjegavajte dekoltirane majice, kratke suknje, visoke potpetice, veliki nakit... zapravo bilo što čime možete izazvati odvraćenost od teme prezentacije.
  • Nastojite biti opušteni. Vaš sugovornik će znati ako ste živčani, iako to nije sramota, pogotovo ako to radite prvi put, pa zbog toga ako vam se i desi neki manji propust nemojte dopustiti da vas to pokoleba, nastavite dalje i do kraja obavite posao!

Više informacija o ovoj temi možete pročitati na:

Nema komentara:

Objavi komentar