petak, 15. travnja 2011.

Komunikacija s publikom

Način i obilježja prezentacije određeni su mnogim činiteljima, a jedan od najvažnijih je publika. Publika može biti i jedna osoba, koja želi slušati ono što govorite, no najčešće, kada govorimo o publici, mislimo na slušatelje čiji je broj toliko velik da vam stvara nelagodu prije no što ste i započeli pripremu prezentacije.
Kod same prezentacije najvažniji je prvi pozitivan dojam. Ako ste po prirodi duhoviti, možete započeti i šalom, a ako baš i niste najduhovitija osoba prezentaciju možete započeti nekim svojim razmišljanjem ili osvrtom na neki događaj. Na početku najavite i trajanje prezentacije, kao i hoće li publika postavljati pitanja za vrijeme ili nakon prezentacije. Pitanja se obično postavljaju nakon prezentacije, jer ćete tada imati veću kontrolu nad njima.

Prije nego što održite prezentaciju pokušajte saznati kakva je i kolika:
  •  (ne)stručnost slušatelja- je li tema o kojoj govorite bliska slušateljima ili je slušateljstvo djelomice ili sasvim neupućeno.
  • (ne)zainteresiranost slušatelja- s kolikom bi vas pozornošću mogli pratiti i koliko dugo. Ljudi obično zapamte 10% od onoga što čitaju, 20% od onoga što čuju, 30% od onoga što vide i 50% od onoga što zajedno čuju i vide, a ako su nezainteresirani, još i manje. 
  • (ne)naklonjenost slušatelja- morate obratiti pozornost na različite predrasude ili potencijalno ugrožavanje interesa. Nećete sve prezentacije održati pred slušateljima koji su vam naklonjeni budući da žele nešto naučiti ili čuti nove ideje i informacije. Ponekad ćete prezentaciju držati pred slušateljima koji neće biti naklonjeni temi ili vama.
Osim toga, morate predvidjeti glad, umor, (ne)raspoloženje slušatelja, (ne)odgovarajuću temperaturu u prostoriji i slične probleme koji mogu negativno utjecati na razinu prijema vaše poruke.

Više informacija o ovoj temi možete pročitati u knjizi:
Petar, S. Dobra prezentacije je početak uspjeha, Euro hoper, Zagreb, 2004.



3 komentara:

  1. Sadržajan i edukativan tekst, koristit cu ga pri pisanju iduceg seminara.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas smo danas imali predavanje ,zapravo vjezbe iz toga,tocnije kako zainteresirati publiku,te odrzati pravu prezentaciju.Morali smo smisliti kako bi predstavili svoj fakultet maturantima srednje skole.Srećom sam sinoc procitala sve o prezentiranju na tvom blogu,tako da sam bila spremna za danasnje vjezbe:)

    OdgovoriIzbriši